30/9/13

«Έφυγε» ο μαέστρος της Κρέντης

 Στην αιωνιότητα ταξίδεψε σήμερα το πρωί ο συγχωριανός μας Παναγιώτης Ρούμπος, χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Ο αείμνηστος, γιος του Γιώργου και της Αντιγόνης Ρούμπου, γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1938, στην  Κρέντη, όπου και παρέμεινε δημιουργώντας μια ευλογημένη οικογένεια.

29/9/13

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΤΥΛΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Με την χάρη του Θεού, ολοκληρώθηκαν οι πρώτες εργασίες επένδυσης του πρόστυλου του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου. Μέχρι τώρα επενδύθηκαν οι 4 κολώνες και θα ακολουθήσουν τα κιονόκρανα, αλλά και τα εσωτερικά τόξα. 

25/9/13

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ Η - ΓΙΑΝΝΗ

Με λαμπρότητα και μέσα στα ελληνορθόδοξα πλαίσια έγινε και φέτος το πανηγύρι του Αη- Γιάννη στην Κρέντη. Μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ναό του Προδρόμου, στην οποία συμμετείχαν 5 ιερείς και έψαλε ο Θανάσης Ντάλλας, στον  οποίο ευχόμαστε να είναι σιδερένιος, στην αυλή της εκκλησίας ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι που κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα.

20/9/13

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΕΝΤΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΚΡΕΝΤΗ
                           ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ
                           ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΑΤΕ ΠΙΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΑΣ
 

                         ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΑΣ ΓΕΜΙΣΕΣ ΧΑΡΑ - Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΕ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ



                                                                 ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΣΤΕΡΙ
                                                          ΘΕΟΦΙΛΕ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...
ΧΟΡΟΣ ΛΕΒΕΝΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΜΑΚΚΑ 

"Έφυγε" ο συγχωριανός μας, Βασίλης Μάκκας

Στην αιωνιότητα ταξίδεψε ο συγχωριανός μας Βασίλειος Μάκκας του Ιωάννη και της Κωσταντίας. 
Ο αείμνηστος υπέκυψε στις 18/9 σε Νοσοκομείο των Αθηνών, από έμφραγμα.

ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ -Του Σεβ. Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαου

Ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο και μία προσωπική πρόοδο είναι ο δρόμος της παιδείας. Η παιδεία εμπεριέχει την εκπαίδευση, μια διαδικασία μάθησης, παράλληλη με την εξελικτική πορεία του αναπτυσσόμενου ανθρώπου.
Σ΄ αυτό το δύσκολο, αλλά ευλογημένο έργο της οικογένειας και του Σχολείου αποκτούμε αυτοσυνειδησία και γνωρίζουμε τον κόσμο γύρω μας, ως φύση και ως ιστορία.

Η εκπαίδευση σε οποιαδήποτε βαθμίδα είναι ένας ανύστατος αγώνας για μάθηση, ολοκλήρωση και μόρφωση. Σ΄ αυτόν τον αγώνα οι εκπαιδευτικοί έχουν πολλά να δώσουν από τον νου και την καρδιά τους.

18/9/13

Η Βάσω Φεγγούλη Αναπληρώτρια Δήμαρχος Αγράφων




H 26χρονη Θεολόγος και Δημοσιογράφος, που είναι η πιο νέα Δήμαρχος σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, θα ασκεί τα καθήκοντα Δημάρχου Αγράφων για τους επόμενους τρεις μήνες, όσο θα διαρκεί η αργία στην οποία τέθηκε ο Δήμαρχος Δημήτρης Τάτσης. Η κ. Βασιλική Φεγγούλη που είναι θυγατέρα του εφημερίου του χωριού μας, εξελέγη με 15 ψήφους, έναντι 11 που έλαβε ο κ. Παναγιώτης Παπαδήμος, στην διαδικασία που διεξήχθη την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του ΔΣ. στο Κερασοχώρι. Αναπληρωτής αναπληρωτού δημάρχου, εκλέχτηκε η κ. Κοφίνη.

ΠΩΣ ΣΠΑΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΦΥΡΙ… Του Ηλία Προβόπουλου

Τα καρύδια είναι ένας πολύτιμος απ’ όλες τις απόψεις, καρπός της ελληνικής γης και η συλλογή τους γίνεται τούτες τις ημέρες σε όλα τα ορεινά χωριά που υπάρχουν ακόμη καρυδιές και δεν έχουν κοπεί να γίνουν έπιπλα.

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ



1967-68, γάμος

κλαρίνο: Κωνσταντίνος Κούρος (Κρέντη), 
βιολί: Πάνος Χαλκιάς (Κεράσοβο), 
κιθάρα: άγνωστος

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
«ΔΗΜ. ΚΥΦΙΩΤΗΣ»

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Ιδρυτική Αποφ. 23233/18-3-2004/ΦΕΚ 525/23-3-2004

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής για την νέα σχολική χρονιά 2013-2014. Με την καινούργια χρονιά εγκαινιάζουμε και ένα νέο παράρτημα στη Γρανίτσα ή Ραπτόπουλο.

16/9/13

ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ ΟΥΡΑΝΙΑ

Το όνομα Ουρανία, έλαβε από την συνονόματη νουνά της, η νεοφώτιστη κόρη του Νίκου και της Κωσταντίας Βούρτσα. Η Βάπτιση έγινε στον Αη- Γιάννη στην Κρέντη και το μυστήριο τέλεσε ο εφημέριός μας. Περιχαρής ήταν οι γονείς για την νέα Χριστιανοπούλα μας, όπως και οι παππούδες, ιδιαίτερα ο Γιώργος Βούρτσας, αλλά και οι γιαγιάδες.

ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟ

 Δυο ευχάριστες μέρες ξεκούρασης πέρασε ο εφημέριος του χωριού μας με την οικογένειά του στην Ανάβυσσο, φιλοξενούμενος στο εξοχικό σπίτι του Θεόφιλου και της Μαρίας Μάκκα. Ήταν μια πραγματική ανάσα, μια αποφόρτιση, σε ένα καταπληκτικό μέρος, μετά από την χαμό της μητέρας του π. Ευαγγέλου. Η θάλασσα μοναδική, το περιβάλλον τέλειο και το σπίτι, αν και άψυχο, γεμάτο ζεστασιά και αγάπη.

Κοιμήθηκε η Κυρά της ... Γέφυρας Ταξίδεψε στην αιωνιότητα η Βασιλική Φεγγούλη μητέρα του εφημερίου του χωριού μας

Στην αιωνιότητα ταξίδεψε την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013, η Βασιλική Φεγγούλη, από την Επισκοπή του Δήμου Αγράφων, μητέρα του εφημέριου του χωριού μας και Αρχιερατικού Επιτρόπου Αγραίων π. Ευαγγέλου Φεγγούλη. Η μακαριστή άφησε την τελευταία της πνοή στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, όπου μεταφέρθηκε με βαρύ καρδιακό επεισόδιο.
Η αείμνηστη γερόντισσα γεννήθηκε στην Ανατ. Φραγκίστα το 1928 και ήταν η πρώτη κόρη από τα 8 τέκνα του Γεωργίου και της Βασιλικής Πιστιόλη.

6/9/13

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ …

Με αργά αλλά σταθερά βήματα συνεχίζονται οι εργασίες επένδυσης του πρόστυλου από το καλλιτεχνικό δίδυμο Τζίμη και Ντίνου. Όλα πλέον γίνονται δια της αφής και οι πέτρες η μια μετά την  άλλη, αφήνονται με ευχαρίστηση στα χέρια του δημιουργού και καλλιτέχνη Τζιμάρα για να διαμορφωθούν σε ένα ξεχωριστό δημιούργημα. Ο Ντίνος, γητευτής των σκληρών μετάλλων, δεν δυσκολεύτηκε να βρει το κουμπί και στις πέτρες και έτσι ο αρχιμάστορας Τζίμης έχει ανά πάσα στιγμή μπροστά του όποια πέτρα θελήσει και ότι μέγεθος χρειαστεί, για να συνεχίσει το έργο του. Υπό αυτές τις συνθήκες όλα πηγαίνουν τέλεια. Λεβέντες ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
                                                  Ο Τζίμης κρατώντας υπολογίζοντας πάνω στην πέτρα... .
                                                   Ο Ντίνος κόβοντας με χάδι τις πέτρες
                                                        Ο άνθρωπος που μιλάει στις πέτρες....
                                           Περίσκεψη και υπολογισμός στο χιλιοστό από τον Ντίνο

5/9/13

ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΕΤΡΕΣ


Γύρω στις 4,30 μ.μ. τοποθετήθηκαν οι πρώτες πέτρες στην κολόνα
του πρόστυλου.
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. 

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΤΥΛΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ


Με την χάρη του Αγίου Νεκταρίου και την ευγενική χορηγία του εκλεκτού μας συγχωριανού Θεόφιλου Κλ. Μάκκα, ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες επένδυσης με πέτρα του πρόστυλου του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου.

ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΤΡΩΜΑ

Με κάθε ευλάβεια και την συμμετοχή όλων των συγχωριανών μας πραγματοποιήθηκε και φέτος ο πανηγύρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας στο Στρώμα. Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο πανηγυρίζοντα Ναό, ακολούθησε ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι που κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα. Για άλλη μια χρονιά με την χάρη της Παναγίας μας όλα πήγαν υπέροχα.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 

3/9/13

«Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος – Ένας αλλιώτικος αντάρτης στα βουνά της Ευρυτανίας» Κοσμοσυρροή στη παρουσίαση του πονήματος του π. Ε. Φεγγούλη, παρουσία του πρωταγωνιστή του βιβλίου

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του π. Ευαγγέλου Φεγγούλη με τίτλο: «Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος – Ένας αλλιώτικος αντάρτης στα βουνά της Ευρυτανίας».

Του ΒΕΛΗ η βρύση - ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΑΚΟ ΜΑΚΚΑ- ΜΟΤΣΕΡΙΟΤΗ

Ο Κώστας Βελής κατά τους τοπικούς ιστορικούς και κατά τον παππού Παναϊτούλα ζούσε στο Κερασοχώρι.Ήταν κτηματίας και πολύ πατριώτης. Η έναρξη της επανάστασης στην Πελοπόννησο και στην Νότια Στερεά Ελλάδα το 1821, ενέπνευσε τον ήρωα αυτό, να κάνει το ίδιο και στην περιοχή του. Προκειμένου να αγοράσει όπλα για να οπλίσει τα παλικάρια του, για την επανάσταση στην περιοχή, πούλησε πολλά από τα χωράφια του.
Σε μια  περιοχή που είναι κοντά στα «ακόνια», (στην Κρέντη), ο σπουδαίος αυτός πατριώτης είχε τα γιδοπρόβατα του και μερικά καλύβια καθώς και μια στρούγκα κοντά στην βρύση η οποία πήρε και το όνομα του.

ΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΤΩΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΩΝ ΘΑΝΑΣΗ ΝΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΡΤΣΑ

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκαν την περασμένη Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στον κατάμεστο Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στην Κρέντη, το 40μερο μνημόσυνο του αειμνήστου αδελφού και συγχωριανού μας Θανάση Ντάλλα, όπως και τα εξάμηνα της εκλιπούσης αδελφής μας Μαρίας Βούρτσα. Στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν τα παιδιά, τα εγγόνια, οι συγγενείς και στο σύνολό τους οι συγχωριανοί μας, προσευχόμενοι όπως ο Κύριος κατατάξει τις ψυχές των μετά των δικαίων.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ