18/5/17

Έτοιμα τα παγκάκια από τα παιδιά του κατηχητικού Σχολείου Κρέντης




 ΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑ


«Τα αγαθά κόποις κτώνται», δηλ. «τα αγαθά αποκτιούνται με κόπους»έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και φυσικά είχαν δίκιο. Με αυτό το σκεπτικό κινηθήκαμε και στο Κατηχητικό Σχολείο Κρέντης, προκειμένου να αποκτήσουμε και εμείς κάποια αγαθά, "αγαθά", που χρησιμοποιούνται από πολλούς στους περιπάτους στο χωριό μας και το τελευταίο διάστημα είναι σχεδόν ανενεργά.  












Μετά λοιπόν από σύσκεψη όλων των παιδιών, αποφασίστηκε, όπως επαναφέρουμε στην κανονική τους χρήση, κάποια παγκάκια που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του χωριού μας, και είναι ακατάλληλα για χρήση. Στην απόφαση, συμφωνήθηκε όπως οι εργασίες αποκατάστασης, να  γίνουν μόνο από τα παιδιά του Κατηχητικού, τα οποία θα αναλάμβαναν ρόλους μαστόρων, για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Το εγχείρημα ξεκίνησε με πολύ ενθουσιασμό και καθολική συμμετοχή των παιδιών, για την αφαίρεση των παλιών, φθαρμένων ξύλων,  για το βάψιμο των σιδήρων, το λουστράρισμα των ξύλων και φυσικά στην τοποθέτηση των νέων υλικών, (όπου χρειαστήκαμε και την βοήθεια του παλιού μάστορα Θανάση Κουτσιούμπα), που και αυτά αγοράστηκαν από το πενιχρό ταμείο του Κατηχητικού μας.
Μέχρι αυτή τη στιγμή και ενώ η αποκατάσταση των τριών παγκακίων που «υιοθέτησαν» τα παιδιά είναι σε εξέλιξη, (το ένα ήδη παραδόθηκε για χρήση), τα παιδιά ζουν σε πελάγη ευτυχίας, διαπιστώνοντας στην πράξη ότι μόνο με κόπο αποκτιούνται τα αγαθά και πως αυτά, παρότι μικρά ακόμη, στο ξεκίνημα της ζωής τους, είναι ικανά, παιδιά μυαλωμένα, συγκροτημένα, που μπορούν να καυχώνται ότι κάτι κάνουν και αυτά στην μικρή κοινωνία που ζούμε, έστω και με αυτό τον τρόπο.
Προσωπικά ως εφημέριος αυτού του χωριού, που βρίσκομαι καθημερινά δίπλα σε αυτά τα ευλογημένα παιδιά, νιώθω ιδιαίτερα ευτυχείς και περήφανος, που είναι τόσο συνεργάσιμα μαζί μου, σε σημαντικά θέματα κοινωνικής συμπεριφοράς, περιβαλλοντικής συνείδησης και διαπροσωπικών σχέσεων. Το ίδιο περήφανοι γι΄ αυτά, είναι σίγουρο, πως νιώθουν και οι καλοί γονείς τους.   

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ